Papert’s 8 big ideas traslated to Catalan

8 grans idees darrere del Laboratori Construccionista d’Aprenentatge

Extracte de la tesi doctoral “An Investigation of Contructionism at the Maine Youth Center? de Gary Stager 2007.

La primera gran idea és aprendre fent. Tots aprenem millor quan l’aprenentatge és una part del fer alguna cosa que ens sembla realment interessant. Aprenem de la millor manera quan fem servir el que aprenem per fer alguna cosa que realment desitgem.

La segona gran idea és la tecnologia com a material de construcció. Si  pots utilitzar la tecnologia per crear coses, pots fer coses molt més interessants. I  pots aprendre molt més creant-les. Això és especialment cert en el cas de la tecnologia digital: els ordinadors de tot tipus incloent el Lego controlat per ordinador del nostre laboratori.

La tercera gran idea és la diversió difícil. Aprenem millor i treballem millor si gaudim del que estem fent. No obstant això, divertir-se i gaudir no implica que el que estem fent sigui fàcil: la millor diversió és la diversió difícil. Els nostres herois esportius treballen molt dur per esdevenir millors en el seu esport. El fuster més reeixit gaudeix fent fusteria. L’empresari reeixit gaudeix treballant dur fent negocis.

La quarta gran idea és aprendre a aprendre. Molts estudiants adquireixen la idea que l’única manera d’aprendre és sent ensenyat per algú altre. Això és el que els fa fracassar a l’escola i en la vida. Ningú pot ensenyar a ningú tot el que necessita saber. Un ha de fer-se càrrec del seu propi aprenentatge.

La cinquena gran idea és prendre temps, el temps necessari per al treball. Molts estudiants a l’escola s’acostumen al fet que els diguin cada cinc minuts, o cada hora, “fes això, fes allò” o “ara fes el següent”. Si algú no els està dient què s’ha de fer, llavors s’avorreixen. La vida no és així. Per fer qualsevol cosa important un ha d’aprendre a fer anar el seu propi temps. Aquesta és la lliçó més difícil per a molts dels nostres estudiants.

La sisena gran idea és la més gran de totes: no es poden fer les coses ben fetes si abans no s’han fet malament. Res important funciona a la primera. L’única manera de fer les coses bé és analitzar acuradament el que va succeir quan van sortir malament. Per tenir èxit es necessita la llibertat d’equivocar-se pel camí.

La setena gran idea és fer nosaltres mateixos el que demanem als nostres estudiants. Estem aprenent contínuament. Tenim molta experiència d’altres projectes similars, però cadascun és diferent. No tenim una idea preconcebuda de com sortiran les coses exactament. Gaudim el que estem fent, però ens esperem que sigui dur. Sabem que hem de prendre’ns el temps necessari per fer-ho bé. Cada dificultat amb la qual ens trobem és una oportunitat per aprendre. La millor lliçó que podem donar als nostres alumnes és deixar que ens observin en la nostra lluita per aprendre.

L’octava gran idea és que estem entrant en un món digital on conèixer sobre la tecnologia digital és tan important com saber llegir i escriure. Així que aprendre sobre els ordinadors és essencial per als nostres futurs estudiants, PERÒ el propòsit més important és fer-los servir ARA per aprendre, sobretot, la resta.

 

2 Comments

Comments are closed.